Стручни скуп: Снажна жена-стуб напредног друштва

By | 26. novembar 2018.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, Центар за социјални рад општине Кула у сарадњи са Сигурном кућом града Сомбора организовали су стручни скуп под називом „Снажна жена-стуб напредног друштва“.

Уводну реч дала је директорка Центра, Гордана Вакула, и представила активности у протеклом периоду, које су се односиле на превентивни рад по насељеним местима и сарадњу са полицијом и школама.

Након уводне речи, презентацију резултата на нивоу АП Војводине, изнела је Марина Вукотић, стручна сарадница, износећи податке о пријавама насиља пре и после усвајања и примене Закона о спречавању насиља у породици.

У АП Војводини , што се тиче пријава, на месечном нивоу, евидентирано је 510 пријава, што у просеку по Центру износи 12 пријава. У 30% случајева, евидентирано је, у једном случају, више од једне врсте насиља. Починиоци насиља, 39%, су брачни или ванбрачни партнери, а у 15% случајева бивши партнери. Најчешће пријаве долазе из Полиције, око 80%. Улога Центра у оснаживању жене са искуством насиља огледа се у психолошкој, породично-правној, здравственој и унапређењу егзистенцијалних услова.

Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће, представила је рад и активности, као и улогу Сигурне куће у мрежи институција које се баве оснаживањем жена и пружању подршке и услуге смештаја, али и активностима превентивног рада и економског оснаживања.

Присутни на скупу били су представници Полиције, Тужилаштва, школа, предшколске установе, здравства и сви су били активно укључени у дискусију . Питања која су покренута, односила су се на начин на који пријавити насиље, које су надлежности и одговорности школа, на који начин Сигурна кућа учествује у оснаживању жена.

У наредном периоду разматраће се теме као што су медијско извештавање о насиљу, наставак сарадње са школама и предшколским установама. Учесници скупа сагласили су се да је скуп успешно протекао и да је размена мишљења и искуства међу инситуцијама система неопходна и веома корисна.