Учешће Центра за социјални рад Кула на сајму књига у Београду

By | 29. oktobar 2018.

На Сајму књига у Београду, на конфереренцији под називом “Економско оснаживање рањивих категорија становништва”, учешће је узела, Гордана Вакула, директорка Центра за социјални рад Кула, и представила Акциони план који се тренутно спроводи у општини Кула.

Конференцију је отворила и поздравила присутне, виша саветница из Кабинета Повереника за равноправност полова, Сања Станковић, и захвалила се у име поверенице, Бранкице Јанковић, на позиву, и рекла је да ће увек радо подржати овакве активности.

Испред организатора се обратила Санида Кларић и похвалила дугогодишњу добру сарадњу са Сигурном кућом Сомбор, као и да ће у наредном периоду акценат бити на економском оснаживању жена из општине Кула.

У панелу у ком је узела учешће Гордана Вакула, директорка Центар за социјални рад Кула, истакла је следеће:

Ово је иновативни модел рада, јер Центар оваквим активностима, превазилази своја овлашћења и радом на терену и директним скупљањем података о корисницима социјалне заштите, долази до невидљивих слојева становништва, који су у стању потреба социјалних услуга, а нису били у ситуацији да дођу до институција система.

Такође, превентивним радом са женама кроз радионице, пуно се сазнаје о потребама сваког села појединачно, јер свако село има своје капацитете, које се трудимо максимално да искористимо.

Кроз сарадњу са невладиним сектором желимо да допунимо део који је недостајућа карика у систему и организујемо бесплатне обуке за жене о предузетништву и тиме им дамо могућност да зараде и узму живот у своје руке. Само снажна жена може да управља својим домаћинством и својом породицом, али и да буду успешна у послу који обавља.

На конференцији, учешће су узели представници Европског покрета у Србији, Центра за социјално предузетништво града Београда, магазина Сенса, Екуменске иницијативе жена из Омиша, као и појединци који су се истакли својим друштвено-хуманим радом.