Састанак у Сивцу са циљем економског оснаживања жена

By | 10. oktobra 2018.

Директорка Центра за социјални рад општине Кула, Гордана Вакула, окупила је заинтересоване жене из Сивца, кориснице социјалних услуга, уз подршку месне канцеларије и обратила се присутним женама у циљу приближавања услуга социјалне заштите, као и могућностима које могу да искористе у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

У свом уводном обраћању напоменула је, да је јако важно да жена, као стуб породице и друштва, буде задовољна собом и економски оснажена. Такође, директорка је споменула састанак са председником Општине и директором Националне службе филијале Сомбор, Секулом Тањевићем, у циљу решавања социјалне искључености и сиромаштва кроз јавне радове и програме који се налазе на евиденцији НСЗ-а.

Бесплатне радионице на тему економског оснаживања жена, младих и особа са инвалидитетом спроводиће Сигурна кућа Сомбор и Удружење жена БИО ИДЕА у оквиру пројекта „Цолд цалл фор а цоол планет“.

Пројекат финансира Министарство за заштиту животне средине у циљу проналажења пословних модела који имају одрживост у руралним подручјима и спадају у оквире зелене економије.

Центар за социјални рад Кула је препознао иновативност ове идеје и настоји да пробуди активизам међу корисницима како би заједнички решавали социјалне проблеме у својој локалној заједници.
Тамара Савовић, руководилац Сигурне куће Сомбор, представила је активности Сигурне куће, као и важност превентивног рада кроз економско оснаживање и сарадњу са НВО сектором које се бави социјалним предузетништвом.

Савовићева је представила партнера на многим пројектима, БИО ИДЕУ, са којом је Сигурна кућа реализовала многе пројекте на поменуту тему.

Санида Кларић, испред БИО ИДЕЕ, представила је пословни модел у оквиру социјалне франшизе БИО ИДЕА САПУНИ и могућностима аплицирања на многим фондовима. Жене су исказале велико задовољство и интересовање за наставком радионица, као и питања везана за подршку општине у циљу покретања сопственог посла. Наставак радионица је предвиђен за почетак новембара.

Директорка Центра за социјални рад Кула ће настојати да овакве активности спроводи надаље, као и да ће доступност својих услуга приближити свим својим корисницима.